fbpx
Giriş
x
veya
x
x
Kayıt
x

veya

social facebook social twitter instagram

Diş Beyazlatma (Bleaching)

Her zaman güzel ve parlak bir gülüşe sahip olmak isteriz ama dişler kahve, çay, kola veya başka nedenlerden dolayı zamanla sararır. Farklı saç ve cilt renklerine sahip olduğumuz gibi diş renklerimiz de farklılık gösterir. Bazı dişler, diğerlerinden daha sarı iken, bazıları ise yaşlandıkça sararır. Doğal diş renginiz ise birçok faktörden etkilenebilir.

Yüzey lekeleri ve iç sararmanın sebepleri şunlar olabilir:

·         Doğal yaşlanma süreci

·         Tütün kullanımı (içilen veya çiğnenen), kahve, çay, kola veya kırmızı şarap içmek ve kiraz ve böğürtlen gibi yüksek pigmentli gıdalar yemek

·         Plak ve tartar tortularının birikmesi

·         Dişlere “benekli” bir görünüm veren, dişler oluştuğunda çok fazla florür alımı (milyon parçalı su başına 2 parçadan daha fazla)

·         Çocukluk dönemindeki antibiyotik tetrasiklin tedavisi

·         Dişlerde, kahverengi, gri veya siyah renge yol açabilecek travma

·         Dişlerinizi beyazlatmanız için birçok sebep vardır, bunlardan bazıları şöyle sıralanabilir:

·         Güzel bir gülümseme ile kendinize olan güvenin artması

·         Daha genç görünme

·         Düğün, iş görüşmesi veya buluşma gibi özel durumlar

·         Başkaları üzerinde olumlu bir ilk izlenim bırakmak

·         Yıllardır süren günlük lekelenme ve sararmayı eski haline getirmek

 

Dişlerinizin renginden memnun değilseniz ne yapmalıyız?

Diş hekiminiz lekelenmenin türü ve şiddetine bağlı olarak, aşağıdaki tedavileri önerebilir:

·         Yiyecek ve tütünün neden olduğu dış lekelenmeyi gidermek için diş hekimi tarafından profesyonel temizlik yapılması

·         Diş hekimi ziyaretleri arasındaki yüzey lekelerinin çıkarılmasına yardımcı olmak için, beyazlatıcı bir diş macununun kullanılması

·         Daha etkin beyazlık için, uygun, ekonomik bir beyazlatma jeli veya beyazlatma bantlarının kullanılması

·         Daha inatçı lekeler veya sararma için diş hekimi muayenehanesinde veya evde beyazlatma

·         Düzensiz veya hasar görmüş olan dişleri düzeltmek için vener kaplama veya dolgu

 

Diş beyazlatma ne kadar güvenli?

Yıllardır yapılan araştırmalar, beyazlatma yöntemlerinin hem güvenli hem de etkili olduğunu kanıtlamıştır. Yapılan önemli klinik ve laboratuar testleri, bugün piyasada bulunan çeşitli ürünlerin diş veya dişeti üzerinde hiçbir yan etkisinin olmadığını göstermiştir. Geçmişte, diş hekimi muayenehanesinde kullanılan daha yüksek beyazlatma konsantrasyonları daha fazla hassasiyete neden olurdu. Günümüzde beyazlatma jelleri ise daha az hassasiyete neden olmaktadırlar. Hassasiyet, beyazlatma işlemlerinden sonra özellikle sıcak veya soğuk gıdalar tüketildiğinde meydana gelebilir ancak 48 saat sonra kaybolur; tedavi bittiğinde ise tamamen sona erer.

Şu durumlarda ise diş hekimi olarak beyazlatma işlemini tavsiye etmiyoruz:

·         Dişeti hastalığınız, minesi aşınmış dişleriniz, çürükleriniz veya özellikle hassas dişleriniz varsa

·         Hamileyseniz veya emziriyorsanız,

·         Ön dişlerinizde diş renginde dolgular, (kuronlar) kaplamalar veya başka restorasyonlar varsa, (çünkü bunlar ağartılamaz)

 

Daha güzel bir gülüş için beyazlatma dışında ne yapılabilir?

Herkese beyazlatma yapılamaz. Ön dişlerinizde diş renginde dolgular, kuronlar, kaplamalar veya dolgu varsa, beyazlatma önerilmez; çünkü beyazlatma bu malzemelerin rengini değiştirmez. ve beyazlayan gülüşünüzde onların göze çarpmasını neden olacaktır. Bu gibi durumlarda, vener kaplama veya dolgu gibi diğer seçenekleri araştırmak isteyebilirsiniz.

Vener kaplamalar, dişlerinizin önüne yapışan ince porselen veya kompozit tabakalardır. Aşırı renklenmiş veya şekli bozulmuş dişler için, uzun ömürlü ve memnuniyet verici bir gülümseme sağlarlar. Vener kaplamaların lekelenmesi güçtür, mükemmel bir gülüş isteyen kişiler için popüler hale gelmiş bir uygulamadır.

İki tip vener kaplama vardır:

·         Porselen vener kaplamalar, diş hekimi tarafından yapılan hazırlığa ve yönlendirmeye göre bir diş laboratuarda dişlerinize uygun şekilde yapılmalıdırlar ve diş hekimine iki kere ziyaret etmeniz gerekebilir. Porselen vener kaplamaların ömrü, 10 - 15 yıl veya daha fazladır.

·         Kompozit vener kaplamalarda, tek bir ziyarette yapılabilir. Kompozit vener kaplamalar daha ekonomiktir. fakat ömürleri yalnızca beş - yedi yıl kadardır.

Dolgu işleminde kırılan dişleri eski haline getirmek, çürükleri tamir etmek ve gülüşünüzü yeniden şekillendirmek veya renklendirmek için kompozit reçine kullanılır. Dişlerinizin yüzeyini pürüzlendirmek için asit uygulandıktan sonra dolgu maddesi uygulanır şekil verilir ışık uygulanarak dolgu maddesi sertleştirir ve son olarak iyi bir şekilde cilalanır.

·         Günümüzde, gümüş (gri) renkli amalgam dolguların yerine, doğal görünümünden dolayı kompozit dolgular ve vener kaplamalar tercih ediliyor.

·         Gümüş renkli dolgulara nazaran kompozit dolgu ve vener kaplamanın dezavantajı ise daha pahalı olmasıdır.

Vener kaplama veya kompozit dolgu için uygun olup olmadığınızı size diş hekiminiz söyleyebilir.

 

Herkese sağlıklı ve mutlu gülüşler.

 

Diş Hekimi Erdem Çetin

Klinik Myra – Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği

www.myradental.com

Zirkonyum (Diş Kaplama)
Tam seramik dişler

İlgili Makaleler

 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.turkiyedetedavi.com/