fbpx
Giriş
x
veya
x
x
Kayıt
x

veya

social facebook social twitter instagram

AĞIZ KOKUSU,SEBEPLERİ VE KORUNMA YOLLARI

 Değerli okurlar,merhaba.Sizinle  beraber olmaktan son derece mutluyum.Bugün sizlere çoğumuzun önemli bir sorunu olan ağız kokusu ve önleme yollarından bahsetmek istiyorum.

            Ağızdaki çirkin kokuya kısaca ağız kokusu veya halitosis denir. Ağız kokusunu bir hastalık olarak tanımlamak zordur. Ağız kokusu günümüzde medeni toplumlar da dahil olmak üzere oldukça yaygındır, aynı zamanda sosyal bir incinme sebebidir. Psikolojik problemleri beraberinde getirir. Ağız kokusunun sebep olduğu sosyal problemler biyolojik problemlerden daha fazladır. Hatta eğer ağız kokusu sosyal bir problem oluşturmasaydı belkide bir hastalık olarak görülmeyecek, tedavisi için gayret sarfedilmeyecekti. Ağız kokusundan şikayet eden bireyler sosyal hayatlarında kendilerine olan güvenlerini kaybedebilirler.

            Ağızdaki çirkin kokuya kısaca ağız kokusu veya halitosis denir. Ağız kokusunu bir hastalık olarak tanımlamak zordur. Ancak ağız kokusu çok önemli hastalıkların işaretçisi de olabilir.

Fizyolojik ağız kokusu dışındaki ağız kokuları kaynağına göre 3 gruba ayrılır.

1.Kaynağını ağız içinden alan kokular,

2.Nefes ve solunum yollarından gelen kokular,

3.Sindirim sisteminden kaynaklı kokular,

 

 Ağızdan gelen kokuların kaynağı coğunlukla yine ağız içindeki sorunlardır.Ağız kuruluğu uzun süreli aclık ağız içerisindeki hastalıklar iltihaplar ve dil üzerinde biriken bakteriler ağız kokusunun ana sorunlarıdır.

Tedavi edilmemiş çürükler   dişler arasında sıkışık kalmış gıda artıkları  hatalı yapılmış protezler dişetii hastalıkları yirmi yaş dişi perikoroniti dişler arası yüzeylerde besin retansiyonuna sebep olan dolgu ve kuronlar ağızdaki bütün cilasız yüzeyler fistülü olan veya olmayan kronik apikal lezyonlar ağız içerisindeki bütün infeksiyonlar ve lezyonlar gerekli ağız bakımının yapılmaması ağız kokusunun bircok nedenleri arasında sayılabilmektedir.

Sindirim sisteminden gelen kokular oldukça azdır ve çoğunlukla mideden gaz kaçırıldığında ortaya çıkar.Nefes ve solunum yollarından kaynaklanan kokular bazı ciddi hastalıkların habercisi ya da onların sonucu olarak ortaya çıkabilir. Şeker hastalığı bu hastalıklar arasında ilk akla gelenler arasındadır. Solunum yollarındaki kronik enfeksiyonlar ve bademcik gibi faktörlerde nefesin kokmasına neden olabilir.

Ağız kokusunun tedavisinde önce ağız kokusunun kaynağı doğru belirlenmeli ve bu tespit sonucu sebep ortadan kaldırılması gerekmektedir.Ağız içi kaynaklı kokularda tedavi kişiye ve gereksinimlerine özgü olarak hazırlanmakta ve çoğunlukla ağız içerisindeki gıda takılmalarının ortadan kaldırılması iltihapların ve cürüklerin temizlenmesi ve ağız içi bakteri sayısının ağız bakımı yöntemleriyle azalmasından oluşmaktadır.Dişeti hastalıkları diş çürükleri tedavi edilmeli gömük sorunlu dişler çekilmelidir. Ağız kokusuna neden olan yanlış yapılmış dolgu kenarları veya protezler kontrol edilmeli ve gerekirse yenilenmelidir.

İyi bir ağız hijyenine özen gösterilmelidir.Ağız bakımı olarak sadece diş fırçalamak yeterli değildir. Bakterilerden ve oluşturdukları ağız kokusu ve diğer olusuzluklardan kurtulabilmek için diş ipi köprü altı ipi ve dil kazıyıcısı kullanılmalıdır.6 ayda bir dişhekimi kontrollerine gitmek gerekmektedir.

 

 

TEDAVİ YÖNTEMLERİ (Ağız boşluğu kaynaklılarda)

·         Diş problemleriyle diğer patolojik nedenlerin tedavisini yapın. Tam bir ağız muayenesi yaptırın. Koku testleri uygulanabilir ki bu testlerle uçucu sülfür gazları ve halitosis hastalığının boyutları tespit edilir.

·         İleri dişeti hastalıkları ve/veya diş çürükleri tedavi edilmelidir.

·         Ağız kokusunu önlemek için, ağız enfeksiyonları yok edilmeli gömük, sorunlu dişler çekilmelidir.   

·         İyi bir ağız hijyenine özen gösterilmeli. Dişlerin tüm yüzleri ve dil sırtı temiz tutulmalıdır. ağız enfeksiyonları tedavi edildikten sonra gargaralar ve diş macunları da yardımcı olabilir.

·         Ağız kuruluğuna engel olmak için gün boyu su için   

·         Tükürük salgısını hareketlendirin: bakteri oluşumunu önlemek için ağzın oksijenlenmesine yardımcı olur. Şekersiz sakız çiğnemek bunun en kolay yoludur. Bu arada mentollü pastillere dikkat! Kokuyu giderir gibi görünse de kuruluğa neden olur.

·         Su içeriği bol olan sebze (domates, kereviz, pırasa) ve meyveler (elma muhteşem bir ilaçtır) tüketin. Yiyeceklerinizin üzerine maydanoz doğrayın.

·         Eczanelerde satılan maydanoz yağı bazlı kapsüller alın.

·         Sarımsak, soğan ve baharattan kaçının (ya da, sarımsak ve soğanı pişirerek yemeyi tercih edin). Çoğunlukla kötü sindirildiklerinden süt ürünleri de bu probleme neden olabilir.

·         Dilinizin üzerinde biriken bakterileri temizlemek için bir dil raspası kullanın veya fırçalama sırasında dilinizi temizleyin.

·         Kahve taneleri çiğneyin, portakal veya limon kabuğu emin.

·         Alkol ve sigarayı bırakın.

  Ağız kaynaklı olmayan kokular için ise muhakkak sırasıyla KBB ve Gastroenteroloji uzmanına danışınız.

 

 

Hepinize ağız kokusuz günler dilerim.......

Diş İmplantı Hakkında Herşey
AĞIZ DİŞ SAĞLIĞININ GENEL SAĞLIĞIMIZA ETKİSİ
 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.turkiyedetedavi.com/