fbpx
Giriş
x
veya
x
x
Kayıt
x

veya

social facebook social twitter instagram

Oral Diagnoz ve Radyoloji

Doğru tedavi ancak doğru teşhisle başlar. Oral diagnoz ağız içindeki ve dışındaki problemlerin ve birbirlerinden farklılıklarının doğru tespitidir. Ağız içi muayene aynı zamanda sistemik hastalıklar açısından da önem taşır. Böyle bir hastalık yarattığı ağız içi bulgularla da tespit edilebilir.

Hasta koltuğa oturduktan sonra ilkin kısa bir anamnez alınır. Özellikle geçirdiği hastalıklar, kullandığı ya da kullanmakta olduğu ilaçlar planlanan tedavi açısından büyük önem taşıyabilir. Daha sonra hastanın şikayetleri dinlenir ki bunlar sorunun tespiti ve çözümünde anahtar hususlardır. Örneğin fırçalama esnasında diş eti kanaması diş eti hastalığının, sıcak soğuk hasssasiyeti seviyesine göre çürük dişin, eklem ağrıları ve çiğneme problemleri uyumsuz ağız içi kaplama ya da protezin sonucu olabilir.

Oral diagnozu ağız içi ve ağız dışı muayene diye ayırmak mümkündür. Ağız içi muayenede dişlerin dışında diş etleri, damak, dil ve çevre dokular da dikkatlice incelenmelidir. Ağız dışında ise burun, boyun, çene eklemi yine incelenir ve varsa anormallikler not edilir.

Gereksimine göre ağız içi muayenede dişler tek tek incelenir. Çürük, fistül ağzı, mobilite, aşınma, dişeti çekilmesi, kötü restorasyonlar, şekil bozuklukları vb. Problemler tek tek değerlendirilip not edilir.

Teşhiste en büyük yardımcı radyolojik destektir. Klasik çene filminde (panaromik film) ara yüz çürükleri, kemik yıkımları, kronik patolojiler, uyumsuz restorasyonlar, gömük 20 yaş dilşeri vs. görülebilir. Şikayet olmasa bile 40 lı yaşlardan sonra alınan periyodik panaromik filmler erken teşhis ve oluşabilecek problemlerin önlenmesinde önemlidir. Daha detaylı değerlendirmeler içinse dental tomografi uygulamalarından faydalanılabilir. Özellikle implant cerrahisinde bu tür görüntüleme teknikleri büyük önem taşırlar. Klasik filmlerle iki boyutlu görüntü elde edilirken tomografi üç boyutlu görüntü verir. Bu yöntemle özellikle sert dokuları (diş, kemik) çok daha detaylı görmek mümkündür.

İhtiyaç duyulan ölçümler birebir üç boyutlu olarak yapılabilir böylece uygulanacak tedavi çok daha ayrıntılı planlanabilir ve başarı artar. Volümetrik olarak çalıştıklarından hastalar çok daha ufak dozlarda ışına maruz kalırlar. Bilhassa implant cerrahisi palnlamasında çene kemiklerinin üç boyutlu görüntüsünü birebir hassasiyette verdikleri için büyük avantaj sağlarlar. Hangi cerrahi tekniğin kullanılacağı, uygulanacak implantın özellikleri, karşılaşılabilecek anatomik problemler büyük oranda önceden tespit edilmiş olur.

 

 

Msc. Dt. Alp Tolga Çintav

 

Oral Diagnoz ve Radyoloji Uzmanı

 

www.myradental.com

AĞIZ DİŞ SAĞLIĞININ GENEL SAĞLIĞIMIZA ETKİSİ
Zirkonyum (Diş Kaplama)

İlgili Makaleler

 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.turkiyedetedavi.com/