fbpx
Giriş
x
veya
x
x
Kayıt
x

veya

social facebook social twitter instagram

Dolgu

Konservatif Tedavi

Dişin mine veya dentin gibi dış tabakalarında oluşan çürüklerin erken dönemde tedavilerinin yapılmasını ve bu sayede çürüklerin ilerlemelerinin durdurularak dişin canlılığını korumayı amaçlayan diş hekimliği branşıdır.

 

Dişlerimiz neden çürür?

Çürük, pek çok insanı mutlaka hayatlarının bir döneminde farklı seviyelerde etkileyen, önlenebilir minör bir hastalıktır. Aldığımız gıdalar (şekerli, unlu, nişastalı besinler, süt, meyve suları, kolalı içecekler, meyve ve sebzeler vb) tüketilirken dişlerimizin üzerinde bir miktar artık bırakırlar. Özellikle nişastalı ve şekerli gıdaların artıkları ağzımızda doğal olarak bulunan bakteriler tarafından aside dönüştürülür. Bu asit ise zaman içerisinde dişin dış yüzeyini kaplayan koruyucu mine tabakasını eriterek (demineralizasyon) dişi zayıflatır ve çürüğün başlamasına sebep olur

 

Diş çürüğünün başlıca 3 etkeni vardır:

Bakteri plağı (Diş plağı adı da verilir),

Karbonhidratlı gıdalar (Şeker, un… gibi),

Bünyesel etkenler (Dişin yapısı. tükürüğün bileşimi… gibi)

Diş sağlığı dengeli olan bir kimsede bu etkenlerden birisi değişikliğe uğrarsa, çürük ortaya çıkar.

 

Diş çürüğünün belirtileri nelerdir?

Dişte hissedilen bir boşluk, sivri çıkıntılar, minik kırılmalar

Dişlerin arasına yemek artıklarının kaçması

Soğuk, sıcak, tatlı, ekşi uyaranlara karşı rahatsızlık hissi-ağrı şikayeti

Dişin üstüne basınca ağrı oluşması

Dişlerin çiğneme yüzeyinde, yan diş ile temas yüzeyinde ya da dişin dişeti ile birleşim yüzeyinde koyu renklenmeler

 

Diş çürüğü nasıl tedavi edilir?

Diş çürüğü temizlendikten sonra dişe uygun materyallerle diş restore edilir.

 

Diş restorasyon çeşitleri:
-Kompozit dolgular(estetik dolgular)

-Amalgam dolgular(metal dolgular)

-İnley ve onley restorasyonlar(porselen dolgular)

 

Kompozit dolgular

Çürük veya travma sebebiyle harab olan diş dokularının tamiri ve restorasyonu amacıyla kmpozit esaslı dolgu malzemelerini kullanarak bireyin doğal diş görünümünü yeniden olşturabilmektedir. Dişlerdeki çürük ve diğer defektlerin iyi bir estetik sonuç alınarak onarılabilmesi estetik dişhekimliği açısından önemlidir. Estetik bir dolgunun ömrü tedavi yöntemine, dişhekiminin yeteneğine, seçilen dolgu maddesine, hastanın ağız hijyenine, diet alışkanlıklarına ve kötü alışkanlıklarına bağlı olarak değişebilir.

 

Kompozit dolgular diş ile aynı renkte olduğu için beyaz dolgu olarak da adlandırılmaktadır. Önceleri yalnızca ön dişlerde kullanılmıştır.Ancak malzemenin günümüzde geliştirilmesiyle çiğneme basınçlarına dayanıklı ve daha az aşınan bir dolgu maddesi olarak arka dişlerde de başarılı olarak uygulanabilmektedirler. Dolgu yerleştirilmeden önce dişten fazla madde kaldırmaya gerek olmadığı için (çünkü bu dolgular dişe kimyasal yolla tutunurlar) diş sert dokusu kaybına neden olmazlar. Çok küçük kaviteler bile kapatılabilmektedir.

 

Amalgam dolgular

Civanın gümüş, bakır ve kalayla yaptığı karışımdır. Eskiden rutin olarak kullanılan bu karışım günümüzde estetik kaygılardan dolayı yavaş yavaş terk edilmektedir.

Amalgam dolgular estetik değildir. Gümüş renginde ya da siyah renkte olduğu için hastalar tarafından pek tercih edilmemektedir.

İçindeki civa her zaman kafalarda soru işareti uyandırmıştır. Zararları veya hangi hastalıkları tetiklediği ve toksisitesi tam ispatlanamamıştır. Bütün bu dezavantajlarından dolayı amalgam hem dünyada hem kliniğimizde sınırlı uygulama alanı bulmaktadır.

 

İnley ve Onley Restorasyonlar

Porselen dolgulardır ve dişle son derece estetik acıdan uyum sağlarlar. Ölçü alındıktan sonra laboratuar işlemlerine tabi tutuldukları için tek seansta bitmez.

Eksik Diş
DİŞ TAŞLARI

İlgili Makaleler

 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.turkiyedetedavi.com/